preloader

Etapa a procedurii de executare silite

In cazul in care debitorul in cauza, considera ca prevederile legale ce privesc executarea sa silita au fost nesocotite, sau nedrepte, in calitate de parte vatamata, respectiva persoana, poate recurge la mijlocul procedural pus la dispozitie de lege in acest sens, acesta poate recurge la contestatia la executare.

Contestatia la executare, reprezinta mijlocul procedural, prin care se poate contesta chiar si executarea silita, sau doar un act de executare savarsit cu prilejul urmaririi silite, in care exista posibilitatea de a se solicita instantei de judecata, anularea intregii executari, sau doar a actului respectiv nelegal.

Deasemenea, se poate face contestatie la executare si in cazul in care executorul judecatoresc refuza sa efectueze o executare silita, sau sa indeplineasca un act de executare silita in conditiile legii.

In urma inceperii executarii silite, partile interesate, sau cele vatamate pot solicita, prin contestarea executarii si anularea incheierii investitiei cu formula executorie, precum si a concluziei prin care a fost cererea de aprobare a executarii silite admise, daca au fost date fara a indeplini conditiile legale.

Pe de alta parte, daca executarea se efectueaza pe baza unui titlu executoriu altul decat o hotarare judecatoreasca, in recursul de executare pot fi invocate si motive de fapt, sau de drept, referitoare la fondul dreptului cuprins in titlul executoriu, numai daca nu prevede in legatura cu acel titlu executoriu un mod procedural specific pentru abolirea acestuia.

Intr-o noua contestatie la executare, legiuitorul afirma ca partea nu poate invoca motive care existau la data primei contestatii, insa recurentul isi poate modifica cererea initiala, adaugand noi motive de recurs daca, cu privire la aceasta din urma, termenul pentru exercitarea dreptului este indeplinit.

In ceea ce priveste creditorii ne-urmaritori, acestia au dreptul de a interveni in executarea efectuata de alti creditori, pentru a lua parte la executarea, sau distribuirea sumelor obtinute din urmarirea fortata a activelor debitorului.