preloader

In Romania exista notiunea de ‘’daune morale’’ asemamatoare terminologiei de ‘’prejudiciu nepatrimonial’’, sau ‘’prejudiciu moral’’.

Acest termen se refera la modalitatea de reparatie in cazul incalcarii unor drepturi care nu sunt prin natura lor patrimoniale.

Codul civil roman instituie reguli generale cu privire la reparatia unui prejudiciu produs persoanelor, in cadrul art 1381:

Orice prejudiciu da dreptul la reparatie.

Dreptul la reparatie se naste din ziua cauzarii prejudiciului, chiar daca acest drept nu poate fi valorificat imediat.

Dreptului la reparatie ii sunt aplicabile, de la data nasterii sale, toate dispozitiile legale privind executarea, transmisiunea, transformarea si stingerea obligatiilor.

Aceste daune morale sunt prefigurate la nivel intern, sub forma unei reparatii si sunt cunoscute si sub denumirea de ‘’drepturi de despagubire’’, pentru atingerile aduse drepturilor personalitatii oricarui subiect de drept.

De asemenea, este identificata persoana indreptatita pentru acordarea daunelor morale in caz de deces:

Despagubirea pentru prejudiciile cauzate prin decesul unei persoane se cuvine numai celor indreptatiti, la intretinere din partea celui decedat.

Cu toate acestea, instanta, tinand seama de circumstante, poate acorda si despagubiri victimei careia, fara a fi obligata prin lege, ii asigura intretinerea de rutina.

La stabilirea despagubirii se vor lua in considerare nevoile partii vatamate, precum si veniturile pe care, in mod normal, le-ar fi avut decedatul in timpul pentru care a fost acordata despagubirea.

In cazul in care o infractiune violenta a dus la pierderea unei vieti omenesti, orice persoana care a primit in justitie prejudicii materiale si / sau morale pentru daunele suferite ca urmare a infractiunii violente are dreptul la despagubiri.

Atunci cand compensatia este platita in avans, adica inainte de incheierea procedurii penale, dreptul la despagubire este acordat sotilor, copiilor, copiilor adoptati, parintilor, parintilor adoptivi si persoanelor aflate in intretinerea decedatului.