Dupa cum se argumenteaza uneori in mod neantemeiat, cazurile de drept al familiei, in special in cazul unuia, sau mai multor copii minori, prezinta o dificultate deosebita.
Acest lucru se datoreaza faptului ca, uneori, partea se asteapta ca avocatul sa obtina custodia copilului si sa limiteze accesul minorului de la parintele de care va divorta.
In aceste cazuri sensibile, un avocat onest ii va explica clientului care sunt sansele si riscurile procesului in curs, astfel incat interesul copilului, impreuna cu cel al clientului asistat, sa nu fie afectat.
Situatiile dreptului familiei cu elemente externe sunt foarte variate, in special datorita numarului mare de cetateni romani din strainatate care au format familii acolo.
Reclamantul, sau paratul pot fi cetateni straini care locuiesc, sau nu in Romania, copilul poate fi in strainatate cu un parinte, iar casatoria se poate incheia intre cetateni romani in fata autoritatilor straine, sau intre cetatenii straini din Romania.
De asemenea, cetatenii straini care locuiesc in Romania pot divorta in fata instantelor romane.
Prin urmare, avocatul va analiza situatia cu atentie pe baza actelor normative complexe si va stabili in primul rand competenta generala a instantelor romanesti, apoi a celei teritoriale, pentru a investi in mod legal instanta.
Aparent o zona de dificultate medie, dreptul familiei este de fapt o chestiune cu un grad ridicat de complexitate, deoarece necesita o atentie sporita, implicand o aparare cu accent pe probe specifice, pentru a obtine cele mai bune solutii pentru client.
Custodia copilului inseamna o solutie judiciara prin care instanta stabileste modul in care vor fi exercitate drepturile parintilor cu privire la persoana copilului, drepturi denumite generic „autoritatea parinteasca”.
In trecut, solutia privind custodia copilului se numea custodia legala a minorilor.
In prezent, unul dintre parinti solicita stabilirea custodiei copiilor in contradictie cu celalalt parinte, dar legea permite si altor persoane sa faca aceasta cerere, precum bunicii copilului, sau alte rude. Custodia (modul de exercitare a autoritatii parintesti) poate fi dispusa doar de o instanta, pentru fiecare copil.